Alternativ till mjölk

Det finns många goda och bra alternativ till mjölk, som du kan köpa i de flesta livsmedelsbutiker eller ännu bättre göra själv. De man köper i butiken innehåller ofta en massa andra tillsatser men kan vara ett alternativ ibland när tiden inte finns till att göra egen.
Vill du ha mjölk i kaffet är det inte alla alternativ som fungerar. Oatleys havremjölk ikaffe fungerar dock utmärkt och är godare än komjölk tycker jag – när man har vant sig vid smaken. Vissa föreslår att ta kokosolja i kaffet istället för mjölk men det blir ju lite annorlunda….
Om du gör egen mjölk blir det rester kvar efter silning. Massan som blir över kan du använda i bakning eller matlagning. Du kan också göra egen yoghurt av din hemgjorda mjölk.
__________________________________________________
Mandelmjölk – Ger ca 4 dl
Du kan använda skållade/skalade mandlar eller oskalade. Mycket av näringen sitter i skalet, och då kan det vara bättre att skalet får hänga med.
Lägg 1 dl (oskalade) mandlar i blöt över natten (minst 8 timmar).
Skölj mandlarna och blanda med 4 dl vatten.
Mixa i en blender eller med en stavmixer.
Häll över i en nötpåse, ett flergångs melittafilter eller en silduk och låt rinna av / krama ur.
__________________________________________________
Havremjölk – Ger ca 5 dl
Blanda 6 dl vatten, 1,5 dl havregryn, 1,5 msk kallpressad rapsolja och 0,5 krm havssalt.
Mixa i en blender eller med en stavmixer.
Häll över i en nötpåse, ett flergångs melittafilter eller en silduk och låt rinna av / krama ur.
_________________________________________________________
Rårismjölk – Ger ca 1 liter
Blanda 1 dl kokt råris, 0,5 dl frön/nötter (kokos, sesam, mandel, hasselnöt…),0,25 tsk havssalt och 3 dl kokhett vatten.
Mixa i en blender eller med en stavmixer så att det blir en gröt.
Tillsätt ytterligare 8 dl vatten och mixa en stund till.
Häll över i en nötpåse, ett flergångs melittafilter eller en silduk och låt rinna av / krama ur.
____________________________________________________________
Quinoamjölk
Blir väldigt udda och söt i smaken och väldigt god på tex gröten. Häll upp 1/2 dl quinoa med 2 dl vatten och låt de stå runt en fyra timmar. Häll av vattnet och lägg i en genomskinlig skål. Täck över med plastfolie. Skölj innan du lägger dig och låt stå över natten. Groddar klara! Mixa med 8 – 10 dl vatten, till quinoamjölk och önskad konsistens. Sila i nötpåse eller nylonstrumpa. Quinoamassan som blir över är god att ha som bas i knäcke tillsammans med flingsalt och fröer.
____________________________________________________
LCHF Mjölk på ägg och olja
Anna Halléns LCHF mjölk – 2 ägg och ca 35 g kokosolja mixas, tillsätt 2,5 dl kokande vatten och mixa, tillsätt 1,5 dl kallt vatten och mixa, klart. Jätte gott i kaffet, om man gillar kokos.
____________________________________________________________
Mjölk på basmatiris eller nakenhavre
Tag 1 del torra produkter (kom ihåg att volymen skall vara torr)
Blötlägg över natten men allra helst tre dagar med regelbundna sköljningar. Skölj en sista gång efter blötläggningens slut och tag 4 delar vatten (mot den torra volymen), 1-2 msk kallpressad olja (helst ekologisk kallpressad raps- ,hampa eller avokado olja). Tänk på att ta en olja som tål upphettning om du skall hetta upp mjölken. Smaksätt med en nypa havs- eller Himalaya salt. Kör alla ingredienser i en mixer under lång tid (5-10 min), och häll sedan genom en sil (kan behövas om du använder fullkornsprodukter eller dinkel). Häll på flaska och njut!
_________________________________________________________
Kokosmjölk
Häll 3 dl riven kokos i en kastrull. Koka upp 3 – 5 dl vatten i en vattenkokare och häll över kokosen. Låt stå tills det har svalnat. Häll över blandningen i en mixer. Kör ganska länge så att det blir ordentligt finmixat. Häll över i en nötpåse, ett flergångs melittafilter eller en silduk och låt rinna av / krama ur. Beroende på mängden vatten blir kokosmjölk lite lösare eller tjockare.
Häll upp kokosmjölken i en glasburk eller -flaska. Den går att förvara några dagar i kyl.
Använd som vanlig kokosmjölk.

Kokosgrädde – gör den tjockare varianten och förvara i en glasburk i kylen tills att de skiktar sig. Gör då ett litet hål i det översta lagret och häll ur vattnet (går utmärkt att ha till soppa/gryta eller bakning).
Kokosgrädden går att vispa men det är viktigt att den verkligen är iskall, det vill säga förvarad i frysen en timme eller två innan du vispar. Ställ även skål och visp i kylen under någon timme innan det är dags att vispa för att de inte ska värma upp kokosgrädden. Det är viktigt att kokosvattnet är bort för att grädden ska kunna vispas.
_________________________________________________________
Sesammjölk
1 dl skalade sesamfrön eller 1 dl oskalade sesamfrön
3dl vatten
VIKTIGT! Sesamfrö innehåller mycket oxalsyra som kan hindra upptaget av kalk, blötlägg därför fröna över natten i vatten som du har pressat minst 1 tsk citronsaft i! Citronsaften hjälper till att neutralisera och lösa upp oxalsyra.
Det finns de som tycker att man ska sila bort skalen, för att verkligen bli av med oxalsyran medan andra hävdar att det mesta av näringsämnena också sitter i skalet, så det är synd att sila bort det. Blötläggningen i citronsaft löser det problemet.
1 dl sesamfrö (blötlagda minst 12 timmar) mixas i 1 minut. Därefter tillsätts 3 dl vatten. Mixa igen. Den vita mjölkliknande drycken kan användas till gröt. Man kan även mixa med 1/2 banan eller blötlagda fikon för att få en sötare, fylligare smak. Om man tar mindre mängd vätska får man sesamgrädde. Söta ev. med lite lönnsirap.
_________________________________________________________
Hållbarhet och uppiffning
Förvara överbliven mjölk i kylen, den håller några dagar. Vill du piffa upp smaken så kan du tillsätta lite vaniljpulver. Någon sötning ska inte behövas – låt smaklökarna slippa det söta så smakar maten mer!

Yoghurt
För att få yoghurt, så följer du receptet ovan, värmer mjölken ( helst 40-42 grader, men 38 – 44 grader är okej) och häller i en termos tillsammans med ett par msk yoghurt kultur (vanlig naturell yoghurt) och låter stå över natten. Rör om, kyl och njut av din egen yoghurt!!!
Efterhand så kan du börja behålla en dl av den yoghurt du har gjort i termosen, så har du din egen yoghurt-kultur till slut.