Blodgruppskost

Ät rätt för din blodgrupp

Du har kanske märkt att du mår bättre av vissa födoämnen och sämre av andra. Den amerikanska naturläkaren Dr. James D´Adamo påbörjade sin forskning kring blodgruppsdiet under 1950-talet. Hans observationer ligger till grund för att hans son Dr. Peter J. D´Adamo efter omfattande forskning kan förklara varför somliga matvaror närmast verkar som gift medan andra verkar som medicin.
Det finns inga vetenskapliga bevis för att teorin stämmer men tillsammans har far och son forskat i 70 år.

Med blodgrupperna följer olika medfödd förmåga att tåla och smälta maten och de olika blodgrupperna skiljer sig åt vad gäller immun- och matsmältningssystemets förmåga att ta hand om exempelvis stress, infektioner och födoämnen.

Vilken kost som är rätt för dig och hur din kropp hanterar stress beror på vilken blodgrupp du tillhör.

Kroppen kan reagera på matens innehåll av lektiner, vilket är en sorts protein med sockergrupper kopplade till sig. Dessa kan i olika grad binda sig till cellernas yta. Det som skiljer de fyra blodgrupperna åt är vilka sockermolekyler som finns på cellerna. Därför kan två personer med olika blodgrupper reagera på olika sätt fast de äter samma sak.
James och Peter DÁdamo som har forskat kring blodgrupper under många år har en teori om att en människas blodgrupp avgör vilka lektiner kroppen tolererar eller inte och menar att vissa lektiner får blodet att klumpa ihop sig – agglutinera. Detta påverkar framförallt levern och njurarna negativt och kan ge upphov till inflammationer och ohälsa. Positiva lektiner främjar i stället lever och njurar, vilka ju är viktiga organ när det gäller till exempel ämnesomsättningen och utrensning.

Det finns inga vetenskapliga belägg för att Blodgruppsdieten funkar, men det har visat sig lättare att gå ner i vikt om man anpassar kosten efter sin blodgrupp. Den som använder sin blodgrupps individuella kännetecken som riktmärke för sin kost och sin livsstil kommer att må bättre, uppnå idealvikt på ett naturligt sätt och åldras långsammare.
Blodgruppen är ett genetiskt program som berättar vem man är och ger vägledning om hur man kan leva så hälsosamt som möjligt.

Blodgruppsplanen är inte någon mirakelkur. Men den är en metod som hjälper till att återställa immunsystemets naturliga skyddsfunktioner, ställa om ämnesomsättningen och rena blodet från skadliga lektiner. Den är bokstavligen det bästa man kan göra för att hejda den nedgång av cellfunktionen som manifesterar sig i olika symtom på åldrande. För den som har medicinska problem kan en blodgruppsanpassad plan innebära en betydelsefull förändring.

Att helt undvika vissa födoämnen och äta närmast uteslutande av de som är särskilt lämpliga kan vara omöjligt.  I boken ”Ät rätt för din blodgrupp” föreslås att för de flesta av oss räcker det att följa dieten till 70%. Att däremot ta större portioner av de särskilt lämpliga födoämnena och försöka minimera de som ska undvikas är mer överkomligt. Om man någon gång vid ett festligt tillfälle äter det som ska undvikas kan man ha överseende med det. Likaså om en mindre mängd av det som ska undvikas ingår i ett recept. Meningen är inte att bli uppslukad av ett schema som ska följas till varje pris i varje situation!

Ur boken ÄT RÄTT FÖR DIN BLODGRUPP – Fyra strategier för ett friskare liv. Individuellt anpassad kost för hälsa, idealvikt och ett långt liv.
Av Dr Peter J. D´ Adamo & Catherine Whitney


BOKTIPS

Ät rätt för din blodgrupp – Dr Peter D´Adamo & Catherine Whitney
…………………………………
AB0 – Metoden med Ulrika Davidsson