Födoämnen Grupp AB
I varje kostplan ingår sexton grupper av födoämnen. I var och en av grupperna är födoämnena indelade i tre kategorier med beteckningarna: Välgörande, Neutrala och Undvik. Kategorierna ska tolkas på följande sätt:
VÄLGÖRANDE – födoämnen fungerar som LÄKEMEDEL
NEUTRALA – födoämnen fungerar just som FÖDOÄMNEN
UNDVIK – födoämnen som fungerar som GIFT
KÖTT OCH FÅGEL
VÄLGÖRANDE:
Kalkon
NEUTRALA:
Fasan, Får, Get, Gås, Hare/Kanin, Kalvlever, Lamm, Lever, Struts.
UNDVIK:
Anka, And, Bacon, Bräss – kalv, Buffel, Griskött, Gås, Hjärta – nöt, Hästkött, Höns, Kalv, Kyckling, Nötfärs, Nötkött, Rapphöns,. Ripa, Skinka, Vaktel, Vilt (hjort, rådjur, älg, ren).
FISK OCH SKALDJUR
VÄLGÖRANDE:
Gädda, Havsruda, Lax, Makrill, Marulk, Red snapper, Sardin, Sniglar, Stör, Tonfisk, Torsk.
NEUTRALA:
Abborre, Bläckfisk (10-armad), Haj, Havsgös, Havskatt, Kamm-, pilgrimmsmussla, Karp, Kaviar, Kungsfisk(Uer), Lyrtorsk, Multe, Nors, Sik, Färsk sill, Stenbit, Svärdfisk.
UNDVIK:
Anjovis, Bläckfisk (8-armad), Bäckröding, Grodlår, Havsaborre, Havsöring, Hummer, Hälleflundra, Kolja, Krabba, Kräftor, Kummel, Musslor – saltvatten, Ostron, Regnbåge/regnbågslax, Räkor, Rödspätta, Rödtunga, Rökt lax, Inlagd sill, Sjötunga, Skrubba/Skädda, Vitling, Ål, Öring.
MJÖLKPRODUKTER OCH ÄGG
VÄLGÖRANDE:
Créme fraiche(lätt), Fetaost, Getmjölk, Getost, Kefir, Keso, Mozzarella, Ricotta, Yoghurt.
NEUTRALA:
Cheddar, Edamer, Emmenthaler, Gouda, Gruyère, Jarlsberg, Kasein, Lättmjölk, Messmör- ost, Neufchatel, Schweizerost, Sojamjölk, Sojaost, Vaktelägg, Vassla, Ägg
UNDVIK:
Brie, Camembert, Glass, Grönmögelost, Helmjölk, Kärnmjölk, Parmesan, Philadelphiaost, Roquefortost, Smör, Sorbet.
OLJA OCH MATFETT
VÄLGÖRANDE:
Olivolja, Valnötsolja
NEUTRALA:
Jordnötsolja, Linfröolja, Mandelolja, Rapsolja, Ricinolja, Sojaolja, Torskleverolja.
UNDVIK:
Bomullsfröolja, Kokosnötolja, Majsolja, Sesamolja Solrosolja, Tistelfröolja.
NÖTTER OCH FRÖN
VÄLGÖRANDE:
Jordnötter, Jordnötssmör, Kastanjer, Valnötter – Eng., Valnöt – svart.
NEUTRALA:
Cashewnötter, Hickorynötter, , Litchinötter, Macadamianötter, Mandel, Mandelpasta, Paranötter, Pecannötter, Pinjenötter, Pistagemandlar.
UNDVIK:
Hasselnötter, Pumpakärnor, Sesamfrön, Sesamsmör (tahini), Solrosfrön, Solrosmargarin, Vallmofrö.
BÖNOR OCH BALJVÄXTER
VÄLGÖRANDE:
Gröna Linser, Navybönor, Pintobönor, Röda Bönor, Sojabönor, Tofu (soja).
NEUTRALA:
Brytbönor, Cannelinibönor, Gröna ärtor, Kopparbönor, Röda Linser, Skärbönor, Sockerärtor, Spritärtor, Tamarindbönor, Vita bönor.
UNDVIK:
Adukibönor, Adzukibönor, Blackeyebönor, Bondbönor, Favabönor, Kidneybönor, Kikärtor, Limabönor, Mungbönor, Svarta Bönor.
CEREALIER
VÄLGÖRANDE:
Amaranthmjöl, Havregryn, Havrekli, Hirsfrö – puffat och rostat, Riskli, Rostade rispuffar.
NEUTRALA:
Granola( műsli), Korn, Speltvetemjöl, Vetegroddar, Vetekli.
UNDVIK:
Bovete, Cornflakes, Kamutvete, Pop corn.
BRÖD
VÄLGÖRANDE:
Essenerbröd, Ezekielbröd, Finncrisp, Havreklibröd, Hirsbröd, Riskakor, Rågbröd 100%, Rågknäcke,Rågskorpor, Sojamjölsbröd, Wasaknäcke.
NEUTRALA:
Durumvetebröd, Fullkornsvetebröd Glutenfritt bröd, Ideal flatbröd, Pumpernickel, Speltvetebröd, Vetebagel, Vetegroddsbröd, Veteklibröd.
UNDVIK:
Majsbröd.
SPANNMÅL OCH PASTA
VÄLGÖRANDE:
Havremjöl, Ris – Basmati, Ris – Jasmine, Rismjöl, Rågmjöl, Råris, Vildris.
NEUTRALA:
Bulgurvete, Couscous, Durumvete, Fullkornsvetemjöl, Glutenhaltigt mjöl, Grahamsmjöl, Kornmjöl, Quinoa, Semolinapasta, Speltvetemjöl, Spenatpasta Vetegroddsmjöl, Vetemjöl.
UNDVIK:
Bovete – Kasha, Bovetenudlar, Jordärtskockspasta, Maizena/majsmjöl, Tapioca.
GRÖNSAKER
VÄLGÖRANDE:
Alfalfagroddar, Aubergine, Blomkål, Broccoli, Grönkål, Gurka, Jamsrot, Kruskål, Maskros, Palsternacka, Persilja, Rödbetor, Rödbetsblad, Selleri, Sötpotatis, Vitlök.
NEUTRALA:
Alger, Bambuskott, Brysselkål, Champinjoner, Dill, Endive, Frisésallad, Fänkål, Huvudsallad, Ingefära, Isbergssallad, Kinakål, Koriander, Kålrabbi, Kålrot, Käll-, vattenkrasse, Körvel, Lök – gul, röd, spansk, Mangold, Morötter, Okra, Oliv, grekisk/spansk, Oliv – grön, Ostronskivling, Pepparrot, Potatis, Pumpa, Purjolök, Romainesallad, Rosensallad, Rovor, Ruccolasallad, Rödkål, Salladslök, Schalottenlök, Sparris, Spenat, Spiskummin, Squash – alla sorter, Svamp – portabello, Tomater, Vattenkastanj, Vitkål, Zucchini.
UNDVIK:
Avocado, Jalapeno, Jordärtskocka, Kronärtskocka, Majs, Munggroddar, Oliv – svart, Paprika – grön, gul, röd, Rädisgroddar, Rädisor, Shiitakesvamp.
FRUKT
VÄLGÖRANDE:
Ananas, Citroner, Druvor, Fikon, Grapefrukt, Kiwi, Krusbär, Körsbär, Loganbär, Melon – vatten, Plommon – alla sorter, Tranbär.
NEUTRALA:
Aprikoser, Björnbär, Blåbär, Boysenbär, Clementiner, Dadlar, Fläderbär, Hallon, Jordgubbar, Katrinplommon, Kumquat, Lime, Mandariner, Melon – cantaloupe, Melon – honung, Melon – nät, Melon – spansk, Nektariner, Papaya, Persikor, Pisangbananer, Päron, Russin, Sviskon, Tangeriner, Vinbär – röda och svarta, Äpple.
UNDVIK:
Apelsiner, Bananer, Carambola, Granatäpple, Guava, Kaktusfikon, Kokosnötter, Mango, Persimoner, Rabarber, Sharon.
JUICE OCH SAFT
VÄLGÖRANDE:
Druvjuice, Körsbärsjuice – svart, Morotsjuice, Nonijuice, Sellerijuice, Tranbärsjuice, Vitkålsjuice.
NEUTRALA:
Ananasjuice, Aprikosjuice, Citronvatten, Grapefruktjuice, Gurkjuice, Katrinplommonjuice, Limejuice, Nektarinjuice, Papayajuice, Päronjuice, Spenatjuice, Tomatjuice Äppelcider, Äppelmust.
UNDVIK:
Aloejuice, Apelsinjuice, Guavajuice, Kokosmjölk, Mangojuice.
KRYDDOR OCH SMAKTILLSATSER
VÄLGÖRANDE:
Curry, Ingefära, Miso, Oregano, Persilja, Vitlök.
NEUTRALA:
Agar-agar, Arrowrot, Basilika, Bergamotolja, Choklad, Dill, Dragon, Farinsocker, Gräslök, Grönmynta, Gurkmeja, Honung, Kanel, Kardemumma, Koriander, Kryddnejlikor, Kryddpeppar – Pimento, Kummin, Kyndel, Körvel, Lagerblad, Lönnsirap, Mejram, Melass, Muskot, Mynta, Paprikapulver, Pepparmynta, Pepparrot, Rissirap, Rosmarin, Rödalg/dulse, Saffran, Salt, Salvia, Senapskorn, Socker, Sojasås, Tamari, Tamarind, Timjan, Tång/Alger, Vanilj, Vinsten – renad, Vintergröna/pyrola.
UNDVIK:
Anis, Cayennepeppar, Gelatin, Kapris, Kornmalt, Majssirap, Majsstärkelse, Mandelextrakt, Peppar – korn, Rödpeppar, Svartpeppar – malen, Tapioka, Vinäger – alla sorter, Vitpeppar.
TILLBEHÖR, SMAKTILLSATSER
NEUTRALA:
Gelé (tillåten frukt), Majonnäs, Salladsdressing – låg fetthalt, tillåtna ingredienser, Senap, Sylt – marmelad (tillåten frukt).
UNDVIK:
Dextrose, Ketchup, Maltodextrin, Pickles – alla sorter, Relish (pickles innehållande majonnäs), Sötningsmedel, Sucanat, Worcestershiresås.
ÖRTER OCH ÖRTTEER
VÄLGÖRANDE:
Alfalfa, Ginseng, Grönt te, Hagtorn, Ingefära, Jordgubbsblad, Kamomill, Kardborre, Lakritsrot, Nypon, Röd solhatt,/Echinacea
NEUTRALA:
Cayenne, Dong quai, Fläder, Grönmynta, Hallonblad, Johannesört, Kanadensisk gulrot, Kattmynta, Kransborre, Krusskräppa, Maskros, Mullbär, Pepparmynta, Persilja, Rödalmsbark, Rölleka, Salvia, Sarsaparill, Timjan, Valeriana(Vänderot),Verbena, Vit björk, Vit ekbark, Våtarv.
UNDVIK:
Aloe, Bockhornsklöver, Frossört, Gentiana, Humle, Hästhov, Kungsljus, Lind, Lomme, Majssilke, Rabarber, Rödklöver, Senna.
DRYCKER
VÄLGÖRANDE:
Grönt te
NEUTRALA:
Clubsoda, Vatten med citron, Vichyvatten, Rött vin,Vitt vin, Öl.
UNDVIK:
Coca-Cola, Destillerade drycker, Kaffe – även koffeinfritt, Läskedrycker – även light, Te – koffeinfritt, Te – vanligt.