Jämförande

Härom veckan hamnade jag i en situation där jag började jämföra mig med en annan person och upptäckte ganska snart hur det dränerade mig på energi och självförtroende. Så skönt att jag är medveten och har verktyg för att vända på en sådan situation. För 10-15 år sedan saknade jag den medvetenheten och även verktygen, vilket höll mig kvar i ett negativt tillstånd alldeles för länge.

 

Att jämföra sig med någon annan är alltid en egobaserad destruktiv handling, antingen du hamnar i över– eller underläge. Du tappar energi och tron på dig själv eller så blir du beroende av att "trampa" på andra för att få energi, vilket inte är ett sant och varaktigt tillstånd. Du står och stampar på samma ställe eller så går du baklänges istället för att utvecklas.

Vi är alla lika i vår innersta kärna men utåt sätt är vi väldigt olika och utvecklas på olika sätt och i olika takt.

Det som är rätt för dig kanske inte alls passar någon annan. Vissa går framåt i livet med stora steg medan andra är mer försiktiga och behöver tid på sig.

 

Lise Bourbeau beskriver det så fint i en av sina böcker;

"Anledningen till att vi befinner oss på den här planeten är att vi ska lära oss uttrycka gudomlig perfektion och vi kommer att göra det på vårt eget sätt – med vår egen stil – på vår egen väg. När våra själar skapades, fick vi alla vars ett likadant pussel. Eftersom var och en av oss är unik, kommer vi att lägga pusslet på vårt eget sätt. Några kommer att lägga det snabbare än andra, några börjar vid kanten, några med hjälp av färgerna. De flesta kommer att börja med det som vi kan identifiera på måfå. Till slut, för att komplettera vår evolution, måste vi lägga färdigt pusslet."

 

Vem är du?

Koncentrera dig på ditt eget pussel. Se dig själv och din unikhet, bli medveten om dig själv och lär dig att tycka om dig själv, som du är.

Det svåraste är kanske att lära sig tycka om den man är eftersom vi ofta är så programmerade att vi ska vara på ett speciellt sätt, duktiga, effektiva, utåtriktade osv. för att duga som människor. Vi känner av förväntningarna ifrån omvärlden.

Men när du slutar att jämföra dig med andra och blir nyfiken på vem du är och lär dig att tycka om det du ser, så kommer du att märka att din energi höjs och din empatiska förmåga utvecklas. Är du nyfiken på dig själv och låter bli att döma och kritisera det du ser så kommer du också sluta jämföra dig med andra för att istället se den unika varelse du är......och alla andra är.